Pagode
of "poelepetaten-hok"

Als verjaardagscadeau t.g.v. de 65e verjaardag van zijn ex-vrouw heeft René Caderius van Veen een knoop doorgehakt. het was nodig om voor 1 chinees zijdehoen en voor 24 parelhoenders (poules pintade, in het Nederlands verbasterd tot "poelepetaten") een hok te bouwen. Geen enkel ontwerp van René om het als doe-het-zelver te bouwen werd geaccepteerd. Bovendien was het nodig om voor de vele pot- en kuipplanten een oranjerie te hebben. Alles ieder jaar in huis plaatsen werd te lastig. Zo is door rené gekozen voor dit "pagode-model", waarbij wel een apart formaat is besteld met bijv. op het dak ook een andere decoratie.

Zeer bijzonder is dat in het zelf aangelegde fundament elektrische vloerverwarming is aangebracht met eige hulp van een plaatselijke installateur. Binnen in de pagode is een soort demontabele kooi van betonijzer gebouwd. In de winter worden de kuipplanten op die verwarmde vloer binnen die kooi geplaatst. De hoenders die alleen 's-avonds en 's-nachts binnen gehouden worden kunnen vrij rondjes lopen rondom die kooi of op hun zitstokken hoog slapen.

Klik op foto voorvergroting

Ander gebruik van deze "serre", "kas" of geef het ding maar een naam, is natuurlijk ook mogelijk. Model en ligging in de tuin maken het geheel in ieder geval volgens velen tot een prachtig geheel. het is zeker een verrijking van het gehele complex "De Boschplaatse" dat op naam staat van Jkvr L.E. de Savornin Lohman en via haar te koop wordt aangeboden.

Contact via email